Γιατί Γκριζάρουν Τα Μαλλιά Μας

0
115

Γιατί Γκριζάρουν Τα Μαλλιά Μας

Τα γκρίζα μαλλιά προκαλούνται από τη μείωση της μελανίνης στα μαλλιά μας,

ενώ τα άσπρα μαλλιά δεν έχουν καμία χρωστική ουσία. Με τον καιρό, τα μαλλιά του καθενός γίνονται γκρι τελικά, όπου το γκρίζο αυξάνεται κατά 10-20% κάθε δεκαετία.

Ουσιαστικά, η τρίχα είναι λευκή. Παίρνει το φυσικό της χρώμα από μια χρωστική ουσία που ονομάζεται μελανίνη.

Ο σχηματισμός της μελανίνης ξεκινά πριν από τη γέννηση μας , και είναι επίσης υπεύθυνη για το χρώμα του δέρματος μας και το μαύρισμα στον ήλιο. Το φυσικό χρώμα των μαλλιών μας εξαρτάται από τη διανομή, το είδος και την ποσότητα της μελανίνης στο μεσαίο στρώμα της τρίχας ή φλοιό.

Τα μαλλιά μας έχουν μόνο δύο τύπους χρωστικών ουσιών:
το σκούρο (eumelanin) και το ελαφρύ (phaeomelanin).

Ενώνονται για να δημιουργήσουν την μεγάλη ποικιλία των χρωμάτων των μαλλιών. Η μελανίνη αποτελείται από εξειδικευμένα κύτταρα που ονομάζονται μελανοκύτταρα χρωστικής ουσίας.

Κάθε τρίχα μεγαλώνει από ένα μόνο ωοθυλάκιο. Η διαδικασία της ανάπτυξης των μαλλιών έχει τρεις φάσεις:
1) Anagenic φάση: Αυτό είναι το ενεργό στάδιο ανάπτυξης της τρίχας και μπορεί να διαρκέσει 2 έως 7 χρόνια. Σε κάθε δεδομένη στιγμή το 80-85% των μαλλιών μας είναι σε φάση anagen.

2) Catagenic φάση: Μερικές φορές αναφέρεται ως μεταβατική φάση, η οποία είναι κατά την αύξηση τρίχας αρχίζει να «μπλοκάρει» και να σταματήσει η δραστηριότητα. Διαρκεί συνήθως 10 – 20 ημέρες.

3)Telogenic φάση: Αυτό συμβαίνει όταν η ανάπτυξη των μαλλιών είναι εντελώς σε κατάσταση ηρεμίας. Σε κάθε δεδομένη στιγμή, το 10-15% των μαλλιών μας είναι στη φάση telogen, η οποία διαρκεί συνήθως 100 ημέρες .

Με την ηλικία έρχεται μια μείωση της μελανίνης. Υπάρχει λιγότερη μελανίνη, και έτσι η τρίχα γίνεται γκρι και τελικά λευκή. Γιατί λοιπόν τα μαλλιά γίνονται γκρίζα ή λευκά;

Το “melanogentic ρολόι”, είναι αυτό το οποίο επιβραδύνει ή σταματά την δραστηριότητα των μελανοκυττάρων , μειώνοντας έτσι τη χρωστική ουσία της τρίχας μας που δέχεται το χρώμα.

Όπως είναι αναμενόμενο, η τρίχα γίνεται γκρι, λόγω της ηλικίας και των γονιδίων.

Αυτό συμβαίνει με διαφορετικούς ρυθμούς στους διάφορες θύλακες των τριχών μας. Για μερικούς ανθρώπους αυτό συμβαίνει πιο γρήγορα, ενώ σε άλλους συμβαίνει αργά κατά τη διάρκεια αρκετών δεκαετιών.

Επίσης ένα μεγάλο ποσοστό οφείλετε στο άγχος, όπου δυστυχώς κυριαρχεί στην ζωή μας. Επιστήμονες του Χάρβαρντ πρότειναν ότι αυτή η αποτυχία των μελανοκυττάρων στην συντήρηση των βλαστικών κυττάρων μπορεί να οδηγήσει στην ανάλυση των σημάτων που παράγει το χρώμα των μαλλιών, και θα μπορούσε να προκαλέσει το γκριζάρισμα των μαλλιών.

Το 2009, Ευρωπαίοι επιστήμονες περιέγραψαν πώς τα τριχοθυλάκια παράγουν μικρές ποσότητες υπεροξειδίου του υδρογόνου.

Αυτό το χημικό λεύκανσης στηρίζεται στους άξονες της τρίχας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακή απώλεια του χρώματος των μαλλιών.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, φαίνεται ότι τα μαλλιά γίνονται γκρι μέσω τριών μηχανισμών, που σχετίζονται με την ηλικία, το πρώτο είναι το άγχος, το δεύτερο η μείωση της χρωστικής ουσίας (μελανίνης) η οποία δίνει στα μαλλιά το χρώμα,

και το τρίτο η αύξηση του υπεροξειδίου του υδρογόνου που έχει πραγματική επίδραση στην λεύκανση του θύλακα της τρίχας.

Επίσης παράγοντες που συντελούν σε αυτό το φαινόμενο,

δεν είναι απαραίτητα λόγω της γήρανσης, αλλά μπορεί να οφείλετε σε σοβαρή ασθένεια, ξαφνικό σοκ ή μια έλλειψη σε βιταμίνες και μεταλλικά άλατα.