Μελανίνη η κύρια χρωστική ουσία στα μαλλιά.

0
420
μελανίνη, χρωστική ουσία στα μαλλιά

Μελανίνη η κύρια χρωστική ουσία στα μαλλιά, και γιατί είναι υπεύθυνο

μελανίνη, χρωστική ουσία στα μαλλιά που σχηματίζεται στα μελανό-κύτταρα. Αυτά τα κύτταρα, είναι υπεύθυνα για την εισαγωγή των μορίων χρωστικής ουσίας,  στα φλοιώδη κύτταρα που σχηματίζουν τελικά το φλοιό της τρίχας. Η  μελανίνη ξεκινά ως μια άχρωμη ουσία γνωστή ως τυροσίνης που περιέχει μικρές ποσότητες αμινοξέων. Αυτό λαμβάνει συνέχεια από ένα ένζυμο,  και τις αλλαγές σε μια μαύρη χρωστική ουσία.
Μέσα από μια διαδικασία που ονομάζεται melanogenesis , τα κύτταρα αυτά παράγουν μελανίνη , η οποία είναι μια χρωστική ουσία, που βρίσκεται στο δέρμα , τα μάτια και τα μαλλιά.
Υπάρχουν περίπου 1000  έως 2000 μελανό-κύτταρα ανά τετραγωνικό χιλιοστό του δέρματος. Τα μελανό-κύτταρα περιλαμβάνουν από 5% έως 10% των κυττάρων στην βασική στιβάδα της επιδερμίδας. Αν και το μέγεθός τους μπορεί να ποικίλει, τα μελανό-κύτταρα συνήθως είναι περίπου 7 μετρά σε μήκος.

μελανίνη, χρωστική ουσία στα μαλλιά
Μελανίνη
μελανίνη, χρωστική ουσία στα μαλλιά

 

 

Οι κόκκοι της  χρωστική ουσίας είναι σε διάφορα σχήματα και μεγέθη. Γενικά, όσο μεγαλύτερος είναι ο κόκκος της τόσο πιο σκούρα τα μαλλιά και, αντιστρόφως. Τα γκρι μαλλιά είναι ένα μείγμα από λευκά (άχρωμα) μαλλιά και το υπάρχον φυσικό χρώμα. Αυτό προκαλείται από την απώλεια της δραστηριότητας των μελανοκύτταρων για  πρόληψη σχηματισμού των μορίων μελανίνης. Τα γκρίζα μαλλιά  δεν είναι απαραίτητα  να εμφανιστούν λόγω της γήρανσης, αλλά μπορεί να αποδοθεί σε μια σοβαρή ασθένεια, ξαφνικό σοκ ή σε μια έλλειψη από βιταμίνες και μεταλλικά άλατα.

Βρέφη έχουν συχνά όμορφα ξανθά μαλλιά που σταδιακά μετατρέπονται σε  ένα πιο σκούρο χρώμα  όταν φθάνουν στην εφηβεία. Αυτό οφείλεται στην αλλαγή του μεταβολισμού της ορμονικής ισορροπίας. Όλο το φυσικό χρώμα των μαλλιών είναι ένα μείγμα από μαύρο, καφέ, κόκκινο και κίτρινο χρώμα.

Παράδειγμα τα σκούρα μαλλιά  περιλαμβάνουν περίπου τα εξής ποσοστά από αυτές τις τέσσερις χρωστικές ουσίες:

Μαύρο 40% 30%

Καφέ Κόκκινο 20%

Κίτρινο 10%.

Μαλλιά ανοικτά καστανά  έχουν λιγότερο μαύρο αλλά πιο κίτρινη χρωστική ουσία:

Μαύρο 20% – 30%

Καφέ Κόκκινο 20%

Κίτρινο 30%.

Σε Φυσικό ξανθό  ή ανοιχτά χρώματα  είναι κυρίως ποίο πολλή το κίτρινο:

Μαύρο 5%

Καφέ 5%

Κόκκινο 10%

Κίτρινο 80 %.

μελανίνη, χρωστική ουσία στα μαλλιά