Διατροφή & Μαλλιά

0
863
Η διατροφή, και η διατήρηση των μαλλιών μας
Η διατροφή, και η διατήρηση των μαλλιών μας είναι παράγοντας καθοριστικής σημασίας, τόσο η υγεία ιστών όπως είναι τα μαλλιά, όσο και η λειτουργία του οργανισμού συνολικά επηρεάζεται άμεσα από το είδος, την ποιότητα των τροφών που επιλέγουμε και εντάσσουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, καθώς και από την κάλυψη ή μη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, το επίπεδο των βιταμινών, των μετάλλων και των ιχνοστοιχείων.

Η διατροφή, και η διατήρηση των μαλλιών μας

Πρωτεΐνη
Η ζωικής προέλευσης πρωτεΐνη (από κρέας ή ψάρι) έχει υψηλότερη βιολογική αξία και, σε συνδυασμό με τον ψευδάργυρο και τον χαλκό που προσφέρει στον οργανισμό η κατανάλωση της απαραίτητης ποσότητας κρεάτων και θαλασσινών, καθίσταται απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας των μαλλιών, και ιδιαίτερα για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα τριχόπτωσης.
Φυλλικό οξύ
Συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των τριχών. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μαρούλι, αποτελούν τις πιο πλούσιες πηγές φυλλικού οξέος, όπως επίσης και τα φασόλια.
Η διατροφή, και η διατήρηση των μαλλιών μας

Βιταμίνη Β6 και Β12
Αυτές οι βιταμίνες είναι σημαντικές για τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμογλοβίνης, που έχει ως κύριο στόχο τη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες σε άλλους ιστούς του σώματος, όπως είναι και τα μαλλιά.

Η βιταμίνη Β6 βρίσκεται κυρίως σε τροφές όπως το κοτόπουλο, το ψάρι, το χοιρινό, το συκώτι και η σόγια, αλλά και κάποιοι καρποί, φιστίκια και λαχανικά.

Η Β12 βρίσκεται αποκλειστικά σε ζωικές πηγές, όπως το συκώτι, τα αβγά, το ψάρι και το γάλα.

Βιοτίνη
Είναι ακόμα μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β, που σπάνια παρουσιάζει έλλειψη από τον οργανισμό μας. Έχει βρεθεί ότι παίζει ρόλο στη βελτίωση του μεταβολισμού του λίπους στην περιοχή του τριχωτού της κεφαλής. Η σύσταση για τη βιοτίνη είναι 300 μικρογραμμάρια ανά ημέρα και οι κυριότερες πηγές της είναι τα αβγά, το συκώτι, η μαγιά και τα δημητριακά.

Βιταμίνη Ε
Η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης E είναι πλέον γνωστή, καθώς εμποδίζει τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών και, επομένως, καθυστερεί τη «γήρανση» ιστών, όπως τα μαλλιά.

Όταν μάλιστα συνδυάζεται με βιταμίνη C, η δράση της ενισχύεται.

Καλές πηγές είναι το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, όπως οι ηλιόσποροι, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια.

Επιπλέον αντιοξειδωτική προστασία προσφέρουν το σελήνιο και τα φλαβονοειδή (αντιοξειδωτικές ουσίες).

Η διατροφή, και η διατήρηση των μαλλιών μας

Βιταμίνη C
Συμβάλλει στον σχηματισμό του κολλαγόνου, ενός πολύ διαδεδομένου συστατικού του σώματος που συνδέει τους ιστούς και αποτελεί τη βάση του ιστού του θύλακα από τον οποίο αναπαράγεται και αναπλάθεται η τρίχα. Επιπλέον, παρουσιάζει αντιοξειδωτική δράση, προλαμβάνοντας τη γήρανση των μαλλιών.
Οι πιπεριές (κυρίως οι κίτρινες και οι κόκκινες) περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C.

Βιταμίνη Α
Είναι πολύ σημαντική για τον φυσιολογικό κύκλο ζωής των κυττάρων του τριχωτού της κεφαλής.

Κύρια λειτουργία της είναι η διατήρηση της υγείας του επιθηλίου, της βάσης δηλαδή της τρίχας.

H έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στα μαλλιά και να τα καταστήσει εύθραυστα.

H βιταμίνη A περιέχεται σε τροφές ζωικής προέλευσης, όπως το συκώτι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Σίδηρος
Όταν υπάρχει έλλειψη σιδήρου (χαμηλά αποθέματα αποθηκευμένα στο σώμα), είναι πιο πιθανόν να παρατηρηθεί πτώση των μαλλιών.

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οφείλεται στη μειωμένη πρόσληψη σιδήρου μέσω της διατροφής  ή και σε αυξημένες απώλειες .

Η ικανοποιητική πρόσληψη σιδήρου, κυρίως από πηγές όπως το κόκκινο κρέας, το αβγό, το ψάρι, είναι σημαντική για την υγεία των μαλλιών.

Mπορούμε να ακολουθήσουμε μια διατροφή που να περιλαμβάνει τα παρακάτω:

  • Ικανοποιητική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, τα οποία να μην είναι μαγειρεμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα
  • Ικανοποιητική πρόσληψη νερού και σωστή ενυδάτωση του οργανισμού
  • Υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνικών τροφών
Η διατροφή, και η διατήρηση των μαλλιών μας